Marije van der Hoek Marije van der Hoek

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Per deze datum krijgen we te maken met het (tijdelijk deel van het) omgevingsplan. Dit bestaat uit onder andere de per 1 januari 2024 van rechtswege vervallen bestemmingsplannen en rijksregels over activiteiten (aangeduid als de bruidsschat). Padel is een sport die recentelijk in populariteit is toegenomen. Er bestaat veel onrust over het effect van padel op de omgeving. De bruidsschat bevat een groot aantal regels uit het Activiteitenbesluit, waarin onder andere geluidsnormen voor padelbanen zijn opgenomen.

Wat betekent de Omgevingswet voor bestaande tennis- en padelverenigingen?

Vermoedelijk op korte termijn nog niet zoveel. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om een omgevingsplan vast te stellen. Zodra een omgevingsplan wordt vastgesteld, is het aan de gemeente om te oordelen over een passende geluidsbelasting op omliggende woningen. De door gemeenten vast te stellen geluidsbelasting op gevels van omliggende woningen kan lager zijn dan nu op grond van landelijke regels (en straks op grond van de tijdelijke regels). Het is als exploitant van een tennis- en padelvereniging dus van belang dat goed in de gaten wordt gehouden of in de directe omgeving van de tennis- of padelclub een nieuw omgevingsplan wordt vastgesteld.

Potentieel significante wijzigingen bij het beoordelen van geluid in de Omgevingswet

De Handreiking Padel en Geluid van de KNLTB (tennis- en padelbond) vermeldt dat er geen significante wijzigingen in de Omgevingswet zijn opgenomen. Als uitgangspunt klopt dit.

Momenteel dienen tennis- en padelverenigingen in het kader van geluid zich te conformeren aan de artikelen 2.17 e.v. van het Activiteitenbesluit. Het Activiteitenbesluit biedt de mogelijkheid tot maatwerk via artikel 2.20. De algemene geluidsnormen van het Activiteitenbesluit worden geïntegreerd in de Bruidsschat via het Invoeringsbesluit (paragraaf 22.3.4 geluid, artikel 22.63 Invoeringsbesluit). Maatwerk is mogelijk via 22.45 van het Invoeringsbesluit.

Toch lijken er potentieel significante wijzigingen op komst. Het aantal dB op de gevels van woningen dat is vermeld in het Invoeringsbesluit lijkt overeen te komen met de geluidnormen die in het Activiteitenbesluit stonden. In het Invoeringsbesluit wordt echter uitdrukkelijk gesproken over geluidsbelasting door een “activiteit” terwijl in het Activiteitenbesluit het begrip “inrichting” het uitgangspunt vormt voor beoordeling van geluidsbelasting.

Afhankelijk van de feitelijke inrichting van tennis- en padelclubs zou kunnen worden beargumenteerd dat tennis en padel in de toekomst twee aparte “activiteiten” zijn. Onder het huidige recht vallen deze activiteiten vrijwel altijd onder één “inrichting”. Dit zou extra geluidsruimte voor tennis en padel samen kunnen betekenen.

Padel op tennisbanen zonder omgevingsvergunning?

Op 1 januari 2024 zal de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1 gelden. Dat is de laagste risicoklasse waar bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Het lijkt erop dat padelbanen (kooien) afhankelijk van de constructie ook onder deze laagste risicoklasse kunnen vallen. De situaties waarop de Wkb van toepassing is, zijn opgenomen in artikel 2.17 Besluit bouwwerken leefomgeving en dus per 1 januari 2024 niet langer (bouw) vergunningplichtig. Voor deze gevallen is de procedure van de Wkb van toepassing: kwaliteitsborger inschakelen, bouwmelding, verklaring klaar met bouw, gereed melding. Het kan wel dat nog steeds een vergunning voor een omgevingsplanactiviteit (afwijkend gebruik) nodig is. Is de bestemming ter plaatse “sport” dan is ook daarvoor blijkens een uitspraak van de hoogste bestuursrechter van 29 mei 2019 géén omgevingsvergunning nodig.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Indien u concrete vragen hebt of advies wenst, kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail contact opnemen met Marije van der Hoek (marije.vanderhoek@cees.nl) of een van onze andere specialisten op het gebied van het bestuurs- en omgevingsrecht.