Ruim 60 procent van de werkenden heeft een vast contract, 22 procent een flexibel contract en ruim 17 procent werkt als zelfstandige. Het aantal mensen met een vast contract is al jaren dalende.

Het Kabinet wil af van de grote verschillen tussen flexwerkers en vast personeel. Minister Koolmees heeft met het oog hierop op 7 november jl. het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling van de wet is dat werkgevers sneller een vast contract zullen aanbieden en dat werknemers met een tijdelijk contract meer bescherming krijgen. De vraag is of het voorgestelde pakket aan maatregelen toereikend zal zijn om een betere balans op de arbeidsmarkt tot stand te brengen.

De belangrijkste maatregelen van de WAB zijn:

Werkgevers

Een aantal aspecten ligt werkgevers zwaar op de maag. Zo gaat de hoge WW-premie ook gelden voor veel sectoren waar tijdelijk werk altijd nodig is of waar veel studenten en scholieren werken (bijvoorbeeld seizoenswerk in de land- en tuinbouw, recreatie en horeca). Verder moet volgens werkgevers de transitievergoeding niet al vanaf dag één van toepassing worden op deze groep. Ook gaan de bepalingen over oproepovereenkomsten te ver. Voor sectoren die te maken hebben met weersomstandigheden moet het mogelijk blijven een oproep in te trekken zonder met hoge kosten te worden geconfronteerd. Ook moeten hier uitzonderingen gelden, zodat een werkgever bijvoorbeeld voltijds scholieren niet na een jaar een vast contract hoeft aan te bieden op basis van het gemiddeld gewerkte aantal uren in dat jaar. 

 

Minister Koolmees

Minister Koolmees ziet de maatregelen als een eerste stap zo verkondigde hij op 7 november jl. tijdens de persconferentie: “Hiermee zijn we er nog niet. Er komen ook nog regels aan over zzp-ers en loondoorbetaling voor zieke werknemers. Het hele pakket samen moet de verschillen echt kleiner maken”. Verder heeft Koolmees een commissie ingesteld die moet onderzoeken of er meer fundamentele aanpassingen nodig zijn van de arbeidsmarkt. Het advies wordt uiterlijk november volgend jaar verwacht.

___________________________________________

Deze blog is geschreven door onze oud-collega Marie-Chantal van Oss. Heeft u vragen over deze blog of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.