Wat staat er op de arbeidsrechtelijke agenda voor 2019? Onderstaand een vooruitblik zodat u weer up-to-date het nieuwe jaar ingaat.

Maatregelen 2019

(Verwachte) maatregelen na 2019 

 
  • De Wet transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden/langdurige arbeidsongeschiktheid (juli 2018):
    • compenseert werkgevers vanaf 1 april 2020 voor verstrekte transitievergoedingen aan werknemers van wie de dienstbetrekking is geëindigd na langdurige arbeidsongeschiktheid. De regeling kent terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. 
    • Vanaf 1 januari 2020 is geen transitievergoeding verschuldigd bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als de werknemer op grond van de CAO recht heeft op een voorziening die bijdraagt aan het beperken van werkloosheid, op een redelijke financiële voorziening of op een combinatie daarvan. 
  • Gebruik van de fiets van de zaak wordt gestimuleerd. Vanaf 1 januari 2020 kan ermee worden volstaan om 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen op te tellen. Over de bijtelling wordt vervolgens belasting betaald. 
  • Schijnzelfstandigheid, zzp’ers en de Wet DBA: het Kabinet wil het zzp-schap beter regelen. De vervanging van de Wet DBA verloopt echter moeizaam. Minister Koolmees streeft naar een nieuwe wet per 1 januari 2021.
  • Wet Arbeidsmarkt in balans: op 7 november jl. is het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in balans naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling van de wet is dat werkgevers sneller een vast contract zullen aanbieden en dat werknemers met een tijdelijk contract meer bescherming krijgen. Daartoe worden de volgende maatregelen voorgesteld:
    • Cumulatiegrond ontslag: ontslag wordt makkelijker en ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Een nieuwe ontslaggrond gaat de mogelijkheid bieden om ontslaggronden te combineren. Dit heeft wel tot gevolg dat de werknemer in dat geval maximaal een halve transitievergoeding extra kan krijgen (bovenop de transitievergoeding) als de cumulatiegrond gebruikt wordt voor het ontslag.
    • Meteen aanspraak transitievergoeding: Werknemers krijgen vanaf de eerste dag van hun dienstverband recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. Nu geldt dit pas vanaf een dienstverband van 2 jaar.
    • Opbouw transitievergoeding: deze wordt verlaagd bij lange dienstverbanden. Dit wordt voor iedereen 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.
    • WW-premie: deze wordt voor werkgevers voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract.
    • Compensatie transitievergoeding bedrijfsbeëindiging: er komt een regeling voor “kleine werkgevers” om de transitievergoeding te verhalen op het UWV als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.
    • Proeftijd: verlenging van de proeftijd voor werknemers die meteen een vast contract krijgen van 2 maanden naar 5 maanden.
    • Ketenregeling: nu is het mogelijk om aansluitend 3 tijdelijke contracten in 2 jaar aan te gaan. Dit wordt 3 jaar. Ook wordt het mogelijk om de pauze tussen een keten tijdelijke contracten per CAO te verkorten van 6 naar 3 maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan. Hiernaast komt er een uitzondering op de ketenregeling voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte.
    • Payroll: werknemers die op payrollbasis werken, krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Ook krijgen ze recht op een adequaat pensioen. De definitie van de uitzendovereenkomst wordt niet gewijzigd.
    • Oproepkrachten: er worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een werknemer minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk minder dan vier dagen van tevoren wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij CAO worden verkort tot 1 dag.
    • Voor de lange termijn wil het Kabinet ook bekijken of de verschillende stelsels van het arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit nog wel aansluiten bij een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Daarom heeft het Kabinet een Commissie ingesteld die zal onderzoeken of ons huidige stelsel nog aansluit op de arbeidsmarkt van de toekomst.
  • Verlichting van de verplichtingen voor loondoorbetaling bij ziekte: het Kabinet is voornemens de knelpunten rondom de loondoorbetaling voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) te verzachten. 
  • Intensivering in handhaving en fraudebestrijding: de Inspectie SZW wordt in staat gesteld beter toezicht te houden op het wettelijk minimumloon en intensiever schijnconstructies, onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden en uitbuiting tegen te gaan. Arbeidsmarkt-discriminatie is ontoelaatbaar. Het Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie krijgt daarom een vervolg, waarbij onder andere aandacht wordt gegeven aan het bestrijden van discriminatie in sollicitatieprocedures, bij zwangerschap en een stevige handhavende rol voor de inspectie SZW.

___________________________________________

Deze blog is geschreven door onze oud-collega Marie-Chantal van Oss. Heeft u vragen over deze blog of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.