Wat mag u als referent wel en niet zeggen als u door een potentiële werkgever wordt benaderd om informatie te verstrekken over een sollicitant?

Wel of geen referentie afgeven

Welke informatie mag u geven

Risico’s

(Ex)medewerker
Verstrekt u ongevraagd informatie of niet noodzakelijke informatie of onjuiste informatie dan kan dat onzorgvuldig handelen (en daarmee aansprakelijkheid voor de schade) jegens de ex-werknemer/sollicitant opleveren.

Nieuwe werkgever
Het onthouden van noodzakelijke informatie door u jegens de nieuwe werkgever kan onzorgvuldig handelen (en daarmee aansprakelijkheid voor de schade) jegens deze nieuwe werkgever opleveren.

Voorbeeld aansprakelijkheid ten opzichte van (ex)medewerker

Door de oud werkgever/referent werd aan een potentiële werkgever meegedeeld dat in het verleden een integriteitsonderzoek was gedaan naar de sollicitant. Dat uit dat onderzoek was gebleken dat de sollicitant geen verwijt kon worden gemaakt, had de oud werkgever er niet bij gezegd. De sollicitant kreeg de baan niet.

De rechter achtte de mededeling over het onderzoek onnodig en concludeerde dat sprake was van onzorgvuldig handelen door de oud werkgever/referent. De oud werkgever/referent was aansprakelijk voor de door de sollicitant geleden schade (Kantonrechter Utrecht, 1 februari 2012).

Voorbeeld geen aansprakelijkheid ten opzichte van (ex)medewerker

Een ander voorbeeld is het recente arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 21 augustus 2018. Kort na de indiensttreding van werknemer als docent Duits meldde de moeder van één van de leerlingen dat hij in het verleden bij een andere school was ontslagen. Nadat de directeur informatie had ingewonnen bij de andere school is aan de werknemer medegedeeld dat het onacceptabel is dat hij die school niet op zijn cv had vermeld en dat vernomen was dat de reden voor het ontslag te maken had met zijn gedrag richting vrouwelijke docenten en leerlingen. Nadat zijn dienstverband eindigde solliciteerde hij bij een andere school en gaf hij zijn vorige school op als referent. De school nam contact op met de stafmedewerker P&O van de vorige school. Die vertelde dat er een melding van een ouder was geweest over een eerder ontslag dat te maken had met zijn gedrag richting vrouwelijke docenten en leerlingen. De school besloot de sollicitant niet aan te nemen. De docent meent dat de referent onzorgvuldig heeft gehandeld en schadevergoeding is verschuldigd.

Het Hof is het daar niet mee eens. De referent mocht de belastende informatie over de ex-medewerker aan de potentiële werkgever doorgeven. Daarbij is cruciaal dat hij zijn eerdere dienstverband in zijn cv had verzwegen waardoor de vorige school  onverwachts werd geconfronteerd met verontrustende berichten over de docent en dat het van belang is om leerlingen te beschermen tegen mogelijk ongewenst gedrag van docenten. De referent had de informatie van de vorige school  ontvangen en hoefde niet te twijfelen aan de juistheid ervan.

Conclusie

Als u met toestemming van de (ex)medewerker wordt benaderd om een referentie te verstrekken verstrek dan een correct beeld en geef geen informatie die voor de functie niet nodig of relevant is. Vermijdt het verstrekken van mogelijk onjuiste informatie en leg niet op eigen initiatief contact met potentiële werkgevers.

___________________________________________

Deze blog is geschreven door onze oud-collega Marie-Chantal van Oss. Heeft u vragen over deze blog of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.