Richard van Oevelen Richard van Oevelen

Dinsdag 7 april 2020 heeft het kabinet wederom besloten om de tijdelijke regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS-regeling) verder uit te breiden. Dit betekent dat diverse zogenoemde contactberoepen en MKB’ers alsnog in aanmerking komen voor de eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto van de Nederlandse overheid. Het gaat dan onder meer om taxibedrijven, tandartsen, fysiotherapeuten, verschillende MKB-winkeliers en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen. Vanaf uiterlijk 15 april 2020 kunnen ook deze ondernemers zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De TOGS-regeling in het kort

De TOGS-regeling is een van de negen maatregelen van de Nederlandse overheid om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De tijdelijke regeling is bedoeld voor ondernemers die directe gevolgen ondervinden van de maatregelen van het kabinet ter bestrijding van het coronavirus COVID-19. Zo heeft onder meer de horeca de deuren noodgedwongen moeten sluiten, zijn evenementen afgelast, heeft de reisbranche tal van annuleringen te verwerken en is voor veel mensen met een contactberoep – zoals kappers – het werk onmogelijk gemaakt gelet op de verplichting om anderhalve meter afstand te houden van elkaar.

De ondernemers die in aanmerking komen voor de TOGS-regeling krijgen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro belastingvrij om daarmee de eerste vaste lasten te kunnen blijven betalen. Denk daarbij aan het kunnen doorbetalen van de huur van je bedrijfspand. Doorlopende kosten voor ondernemers, zoals de kosten voor personeel, vallen buiten de TOGS-regeling en worden gedekt door andere regelingen.

Ondernemers die in aanmerking komen voor de TOGS-regeling hebben tot en met vrijdag 26 juni 2020 17:00 uur om de aanvraag in te dienen.

Welke ondernemers vallen onder de uitbreiding van 7 april 2020?

Bij de aankondiging van de TOGS-regeling, wat aanvankelijk eerst bekend stond als het Noodloket, gaf het kabinet al aan dat de regeling niet stilstaat en gedurende deze coronacrisis nog aangevuld of aangepast zou kunnen worden. Nadat de TOGS-regeling eerder voor extra groepen ondernemers in de non-food-sector al was verruimd, heeft het kabinet de tijdelijke regeling dinsdag 7 april 2020 voor een tweede keer verruimd.

De uitbreiding ziet in de eerste plaats op diverse contactberoepen zoals tattooshops en praktijken van onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en psychotherapeuten. Ook MKB’ers vallen onder de uitbreiding. Daarbij gaat het onder meer om veel lokale winkeliers, markthandelaren, taxibedrijven, jeugdherbergen, vakantiekampen, kampeerterreinen, videotheken, zeil- en surfscholen, openbare bibliotheken, jachthavens, reparatiewinkels, groothandelaren, vervoersbedrijven, vertalers en tolken, uitzendbureaus, beveiligingsbureaus en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen.

De volledige lijst van branches en sectoren die onder deze tweede uitbreiding van de TOGS-regeling vallen, treft u hier

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht? Wilt u bijvoorbeeld weten of uw bedrijf in aanmerking komt voor de TOGS-regeling en wat uw rechten en plichten zijn in dat kader? Neem dan contact op met Richard van Oevelen of een van zijn collega's.